Topchaus
Image default
Architecture

Tips voor het gebruik van een wafelijzer

Tips voor het gebruik van een wafelijzer

De beste wafelijzers zijn geen gewone keukenapparaten, maar wensvervullers. U kent de fantasie: op zondagochtend ontwaakt u met de zoete geur van boter en vers gezette koffie in huis. Op je tenen naar de keuken. Daar staat je schat aan het aanrecht met een stapel vers gemaakte goudbruine wafels, nog dampend van het strijkijzer. Je giet de ahornsiroop erop, eet en gaat terug voor meer. Je blijft de hele dag in je pyjama en doet alsof je je eigen restaurant runt.

Met welk wafelijzer je ook in zee gaat, er zijn een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je wafels er zo lekker mogelijk uitkomen:

  • Laat wat klontjes in je beslag zitten. Weersta de drang om je wafelbeslag te veel op te kloppen. Je wilt dat er een beetje klonterigheid in de textuur zit. Als je het te glad krijgt, resulteert dat (verrassend genoeg) in een kauwbaarder eindproduct.
  • Laat het wafelijzer voorverwarmen. Die indicatielampjes zijn er niet voor niets! Wacht tot het wafelijzer is voorverwarmd om je beslag erin te gieten. Dan is het hele oppervlak gelijkmatig verwarmd en klaar voor gebruik. Als je niet wacht, kunnen sommige plekken op je wafel ondergaar eindigen.
  • Vet de wafelplaten in als je wafelmaker niet anti-aanbak is. Net als bij een pan moet je het oppervlak invetten met boter, olie of bakspray. Als je deze stap vergeet, laat je de helft van je wafel achter wanneer je hem uit de pan probeert te wrikken. Als je wel een anti-aanbak wafelijzer hebt, kun je het vet natuurlijk beter overslaan.
  • Kijk niet naar de wafel tijdens het bakken. We weten dat het verleidelijk is, maar open het deksel pas als het indicatielampje zegt dat de wafel gaar is. Als je het deksel opent en de wafel is nog niet klaar, scheur je de wafel letterlijk uit elkaar – en daar kom je niet meer van terug.
  • Til de wafel er nooit uit met metalen gereedschap. Gebruik altijd een gebruiksvoorwerp van plastic, silicone of rubber om de wafel eruit te wrikken, want metalen voorwerpen zullen zeker krassen maken op uw wafelijzer. De beste wafelijzers zijn een investering, dus u wilt ze zo mogelijk krasvrij houden!

Hoe wafelijzers schoonmaken

Wafelijzers nemen niet alleen veel ruimte in op het aanrecht, ze kunnen ook een beetje lastig schoon te maken zijn, vooral als ze geen verwijderbare platen hebben die in de vaatwasser kunnen. Wij raden aan het apparaat volledig te laten afkoelen voordat u het schoonmaakt en met een tandenborstel alle stukjes van de ribbels te verwijderen, zodat u ze kunt wegvegen of weggooien door het apparaat te kantelen. Als de machine te groot is om te kantelen, kunt u een computerstoffer uit blik gebruiken of een van deze mini-USB-stofzuigers waar voedingsstylisten dol op zijn. Veeg daarna overtollige olie weg met een papieren doekje.

Veelgestelde vragen

Hoe gebruik je een wafelijzer?

Hoe u een wafelijzer precies gebruikt, verschilt van model tot model. Er zijn echter een paar basisstappen. Zorg er eerst voor dat het apparaat aan staat en heet is. Open de wafelmaker en bestrijk de bakjes lichtjes met olie (wij raden canolaolie aan). Voeg voldoende beslag toe, sluit het deksel en bak tot de wafel goudbruin is. Sommige wafelijzers hebben een indicatielampje dat aangeeft dat de wafel gaar is.

Hoe maak je een wafelijzer schoon?

Laat de wafelmaker volledig afkoelen voordat u hem schoonmaakt. Gebruik een droge papieren handdoek of doek om eerst kruimels, stukjes beslag en overtollige olie te verwijderen. Gebruik vervolgens een vochtige papieren handdoek of doek om de buitenkant van de wafelmaker schoon te vegen. Als er vastzittend beslag is, doe er dan direct een klein beetje neutrale olie op, laat het een paar minuten zitten en veeg het daarna af met een vochtige papieren handdoek of doek. Als uw wafelmaker verwijderbare platen heeft, kunnen deze in de gootsteen worden afgewassen met zeepwater en zijn ze mogelijk geschikt voor de vaatwasser, maar we raden aan om voor de zekerheid de onderhoudsinstructies van de fabrikant te controleren.

Klik hier voor De Beste Keukenmachine!